Približne 20 000 gréckokatolíkov prišlo na odpustovú slávnosť v Ľutine

27.08.2006 Sabinov

Ľutina 27. augusta (TASR) - Pozdravný list pápežovi Benediktovi XVI. zaslali účastníci najväčšej odpustovej slávnosti gréckokatolíkov Prešovskej eparchie, kt...
Ľutina 27. augusta (TASR) - Pozdravný list pápežovi Benediktovi XVI. zaslali účastníci najväčšej odpustovej slávnosti gréckokatolíkov Prešovskej eparchie, ktorá sa dnes skončila v Ľutine v okrese Sabinov.

\"S radosťou sa modlíme za Vás a za Vaše úmysly. Chceme zostať verní Pánu Bohu a Apoštolskému stolcu, ako naši blahoslavení mučeníci - biskupi Pavol Peter Gojdič a Vasiľ Hopko a rehoľný kňaz Metod Dominik Trčka, \"uvádza sa okrem iného v liste pápežovi.
Duchovných aktivít odpustovej slávnosti sa zúčastnilo počas dvoch dní približne 20 000 veriacich. Vyvrcholila archijerejskou svätou liturgiou, ktorú na ľutinskej Mariánskej hore celebroval prešovský biskup Ján Babjak. Koncelebrovali hostia z ČR - pražský apoštolský exarcha Ladislav Hučko a pomocný pražský biskup Eduard Kočiš, prešovský emeritný biskup Ján Hirka a košický exarcha Milan Chautur.
Spišský sídelný biskup katolíckej cirkvi a predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra v homílii zdôraznil, že terajší svet už nebojuje priamo proti Bohu, ale systematicky podkopáva korene kresťanstva napádaním hodnôt, ako je manželstvo, rodina, mravná čistota a prvoradé právo rodičov na výchovu detí. Pripomenul zároveň myšlienku zosnulého pápeža Jána Pavla II. o kultúre života a kultúre smrti.
Vladyka Babjak na záver slávnosti informoval, že tohto roku pribudol na Bazilike minor Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine nový krov a na budúci rok rozšíria baziliku o dve bočné lode široké šesť metrov po celej jej dĺžke, pretože terajšia kapacita nestačí, najmä pri nepriaznivom počasí. Bude sa formou súťaže architektonicky riešiť aj celý areál Mariánskej hory, aby to bolo dôstojné pútnické miesto.
Ľutinská púť sa konala už po 152. raz. Začiatok tejto duchovnej tradície gréckokatolíkov siaha do roku 1855, keď ju povolil pápež Pius IX. Podľa cirkevných zdrojov sa miestnej obyvateľke Zuzane Feketeovej na sviatok Premenenia Pána podľa Juliánskeho kalendára zjavil sv. Mikuláš. Po opakovaných zjaveniach postavili na ľutinskej hore kríž.
Pápež Ján Pavol II. vyhlásil miestny chrám v roku 1988 za Baziliku minor, ktorá je jedinou gréckokatolíckou bazilikou na Slovensku.
 

Vyberte región